هفته نامه مهدویت: شماره 8
وظایف ما در قبال امام زمان(عج) چیست؟
1- معرفت و شناخت حضرت(قسمت اول)
به نام یگانه ی گیتی
منتظران حضرت مهدی(عج) در زمان غیبت امام عصر وظایف متعددی بر عهده دارند که ان شاء ا... در چندین جلسه به مهم ترین این وظایف خواهیم پرداخت. اولین وظیفه هر منتتظر و شیعه در قبال حضرت، شناخت عمیق و واقعی نسبت به آن حضرت است، که در صورت نبود این شناخت ، شخص همت واقعی در جهت انجام سایر وظایف نسبت به حضرت را نخواهد داشت و ممکن است در انجام سایر تکالیفی که به عنوان یک منتظر بر عهده ی او قرار داده شده کوتاهی نماید. به همین خاطر ما در این شماره به طور مفصل تری به اهمیت شناخت و معرفت امام خواهیم پرداخت و ان شاءالله در شماره بعد به مواردی در مورد جزئیات معرفت امام خواهیم پرداخت.
پیامبر اکرم(ص) در حدیثی معتبر که شیعه و سنی آن را نقل کرده اند، می فرماید: « مَنْ ماتَ وَ لَمْ يَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ فَقَد مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّة »
"هر کس که بمیرد و امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهلیت مُرده است."
(بحارالانوار – ج72- ص135)
حارث ابن مغیره می گوید: از امام صادق(ع) در مورد کلمه "جاهلیت" در حدیث بالا سوال کردم که منظور از جاهلیت، جاهلیت مطلق و همه جانبه است یا جاهلیت کسی که فقط امام زمانش را نشناخته است؟
امام صادق (ع) در پاسخ فرمودند: "جاهلیتِ کفر، نفاق(دورویی) و گمراهی"
(اصول کافی-ج1-ص282)
و این فرمایش حضرت همان اشاره به معنای جهل مطلق است؛ یعنی زیربنا و محور شناخت و معرفت خدا و بندگی او، در شناخت امام زمان(عج) است و غیر از آن چیزی جز گمراهی و دوری از حقیقتِ زندگی نیست.
به همین دلیل اگر شخص امام زمان و الگوی زندگیش را نشناسد و بر اساس فکر و دلخواه خود عمل کند، در جاهلیت کفر و نفاق و گمراهی وارد شده و خدا را بندگی نکرده است، بلکه بندگیِ خود و نفسش را کرده. پس باید امام زمان(عج) را به خوبی شناخت و به خاطر همین دستور داده اند در زمان غیبت زیاد این دعا را بخوانیم.
«اَللّهُمَّ عَرِّفْنى نَفْسَكَ فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى نَفْسَكَ لَمْ اَعْرِف نَبِيَّكَ اَللّهُمَّ عَرِّفْنى رَسُولَكَ فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى رَسُولَكَ لَمْ اَعْرِفْ حُجَّتَكَ اَللّهُمَّ عَرِّفْنى حُجَّتَكَ فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى حُجَّتَكَ ضَلَلْتُ عَنْ دينى »
خدايا خودت را به من بشناسان، زيرا اگر خودت را به من نشناسانى پیامبرت را نشناخته ام، خدايا فرستاده ات را به من بشناسان، زيرا اگر فرستاده ات را به من نشناسانى حجّتت را نشناخته ام، خدايا حجّتت را به من بشناسان، زيرا اگر حجّتت را به من نشناسانى، از دين خود گمراه مى شوم.
پس شرط هدایت و حرکت در مسیر مستقیم و رسیدن به مقصود، (که همان رضای خداوند متعال است،) در ابتدا شناخت امام و حجت خدا روی زمین و سپس همراهی و اطاعت از او در امور مختلف است،در این مورد حدیث مشهور دیگری به نام حدیث سلسله الذهب را می توان بیان کرد که امام رضا(ع) در هنگام عبور از نیشابور آن را بیان نمودند و این حدیث طبق قول مشهور توسط 20 هزار نفر ثبت شده و تمامی روایان آن معصوم هستند (امام رضا از قول پدرانشان و از قول رسول خدا و ایشان نیز از قول خداوند نقل کردند که: «کَلِمَهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِی أَمِنَ مِنْ عَذَابِی (قَالَ فَلَمَّا مَرَّتِ الرَّاحِلَةُ نَادَانَا) بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا»
"خداوند جل جلاله میفرماید: «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» دژ و قلعه ی من است، پس هر کس که در قلعه ی من وارد شود، از عذاب من در امان است. (سپس هنگامی که مَرکَبِ حضرت به راه افتاد امام رضا(ع) اضافه کردند:) البته با شرایطش و من جزء شرایط آنم."
( التوحید، ۱۳۸۹ق، ص ۲۵)
امام سجاد(ع) می فرمایند: «هر کس در هنگام غیبت قائم ما به دوستیِ ما ثابت و پایبند بماند، خداوند به او اجر هزار شهید، همچون شهدای بدر عطا خواهد نمود.
(اصول کافی-جلد 1- ص 405)
و در اهمیت معرفت امام(ع)، حدیثی از امیرالمومنین(ع) داریم که می فرمایند: « مَنْ مَاتَ مِنْكُمْ عَلَى فِرَاشِهِ وَ هُوَ عَلَى مَعْرِفَةِ حَقِّ رَبِّهِ وَ حَقِّ رَسُولِهِ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ مَاتَ شَهِيداً وَ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اَللّٰهِ وَ اسْتَوْجَبَ ثَوَابَ مَا نَوَى مِنْ صَالِحِ عَمَلِهِ، وَ قَامَتِ النِّیَّةُ مَقَامَ إِصْلاَتِهِ لِسَیْفِهِ »
" آن کس از شما که در بستر خویش بمیرد ولى معرفت پروردگار خود و رسول او و اهل بیتش را به طور شایسته داشته باشد، شهید از دنیا رفته است. پاداش او بر خداست و ثواب اعمال صالحى که قصد آن را داشته به او میرسد و نیّتش جاى ضربات شمشیرش را مى گیرد»
(نهج البلاغه- خطبه 190)
حال که اهمیت شناخت و معرفت امام را دانستیم به روش های به دست آوردن این معرفت اشاره میکنیم.
1-روش های مطالعاتی و تحقیقی: این معرفت و شناخت از طریق مطالعه، بررسی و کنکاش در زندگی و سیره امام، بررسی حالات، صفات، مقامات، فضایل و خصوصیات اخلاقی حضرت، شناخت دستورات و فرمان های آن بزرگوار به دست می آید. این روش گرچه لازم است، ولی به تنهایی کافی نیست.
2-روش های عملی: پس از شناخت ظاهری رهبر و امام، باید به دنبال او به راه افتاد. اطاعتش کرد، به او دل سپرد و همراهیش کرد تا خداوند مراحل عالی شناخت و معرفت را نصیب انسان نماید.
ما را در فضاهای مجازی دنبال کنید:
در تلگرام
https://t.me/Dar_Entezare_Noor
در سروش
sapp.ir/dar_entezare_noor
در ایتا
eitaa.com/dar_entezare_noor
و در اینستاگرام
https://instagram.com/_u/dar_entezare_noor
تلفن ارتباط با ما: 09179139858